Tandtechniek

Halfjaarlijkse controle

De halfjaarlijkse controle is belangrijk om een goed gebit te behouden. De tandarts kijkt volgens een stappenplan naar de gezondheid van uw tanden en tandvlees. Het advies is om minimaal 2 keer per jaar bij de tandarts langs te gaan voor een halfjaarlijkse controle.

Tijdens een halfjaarlijkse controle, kunnen meerdere zaken aan het licht komen. Poets u goed? Heeft u gaatjes? Hoe staat het tandvlees ervoor? Dat zijn belangrijke vragen, zodat u een goed beeld heeft van uw mondsituatie. In sommige gevallen kunnen er röntgenfoto’s worden gemaakt. Men maakt deze foto’s om cariës (gaatjes) uit te kunnen sluiten.

De tandarts kan tijdens een halfjaarlijkse controle besluiten om u door te verwijzen naar een specialist. Hierbij kunt u denken aan de mondhygiënist, de kaakchirurg of de orthodontist.

Samen zorgt de tandarts ervoor dat de patiënt op de hoogte is van zijn of haar mondsituatie. De tandarts zal uitleggen welke behandelingen eventueel nodig zijn en wat aan preventie gedaan kan worden.

Nieuwe patiënten

Wilt u patiënt worden? Wij nemen zowel nieuwe patiënten aan bij de tandarts als bij de mondhygiënist. Schrijft u zich in via:

info@tandartspraktijkwestergouwe.nl
0182-200022

Vullingen

Als een gedeelte van uw tand verloren is gegaan of uw kies door tandbederf is beschadigd, kan de tandarts dit restaureren met een vulling. Als u dat wenst, werken we met lokale verdoving. We werken met tandkleurige (witte) vulmaterialen. Ondanks speciale aanbrengmethoden, kan de gevulde kies de eerste tijd wat koud gevoelig zijn.

 

Tandsteen verwijderen

Als tandplak langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak kan het verkalken en hard worden. Dit wordt tandsteen genoemd. Tandsteen ontstaat vooral vlak onder het tandvlees en achter en tussen uw tanden. Dit zijn namelijk de plekken die vaak worden vergeten tijdens het tandenpoetsen. Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen en dient professioneel te worden weggehaald.

 

Wortelkanaalbehandeling

Onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies, bevindt zich de wortel. In iedere wortel bevinden zich een of meer wortelkanalen, deze kanaal zijn gevuld met zenuwen. De zenuw kan door tandbederf, een lekkende vulling of een val ontstoken raken. Omdat de wortelkanalen in verbinding staan met het bot kan een ontsteking in de zenuw zich uitbreiden naar het kaakbot. Tijdens een wortelkanaalbehandeling maken we de wortelkanalen aan de binnenkant schoon, waarna de kanalen worden opgevuld.

 

Kroon

Een kroon is een ‘hoedje’ van porselein, dat over een beschadigde of sterk gevulde tand of kies wordt aangebracht. De kroon bestaat uit één stuk en geeft stevigheid en bescherming aan de tand of kies onder de kroon. Uw tandarts zorgt ervoor dat de kroon wordt aangepast aan de vorm en kleur van uw eigen tand of kies. Daardoor blijft uw gebit een natuurlijk geheel.

 

Brug

Een brug is één van de manieren om een ontbrekende tand of kies te vervangen. Een brug (bestaande uit een kunsttand en twee kronen) wordt verankerd aan twee aangrenzende natuurlijke tanden, de pijlers. De brug overspant de ruimte waar de tand of kies ontbreekt. De brug wordt met behulp van cement vastgezet.